Klepschieten

O.L.V. Zutendaal

Schuttersgilde

Klepschieten

Vlaamse traditionele sport


Klepschieten volgens Wikipedia:


 


"Klepschieten is een traditionele Vlaamse schietsport die met name wordt beoefend in de Belgische provincie Limburg. De schutter mikt met een karabijn schuin omhoog naar een doel (klep)ter grootte van een twee euro munt dat zich bevindt op twintig meter hoogte.


Bij het klepschieten mikken de schutters met een karabijn (kaliber zes mm) naar de klep. De schietstand bestaat uit een schietboom van twintig meter hoog en een aanlegpaal. De aanlegpaal staat op zes meter van de schietboom. Het doel is een metalen plaatje met ongeveer de vorm en grootte van een twee euro muntstuk. Het is bovenaan de schietboom bevestigd op een scharnier.


 De schutters leggen bij het mikken hun geweer tegen de aanlegpaal, op één van de drie pinnen die als steun kunnen dienen. Als de klep goed wordt geraakt kantelt deze achterover. Met een optrekkoord wordt de klep opnieuw in de beginstand gebracht. Sinds 1955 zijn de kleppen voorzien van kogelvangers, wat veiliger is en beter voor het milieu.

 


Een officiële wedstrijd vindt plaats op zondagnamiddag en wordt voorafgegaan door een oefenwedstrijd op zaterdag. Tijdens officiële wedstrijden nemen tot 50 ploegen deel. Een ploeg bestaat uit zes schutters die elk zes kogels afschieten. Enkel wie het maximum van 36 haalt, plaatst zich voor de volgende ronde. Bij gelijke stand wordt gekaveld (schieten tot iemand mist) tot de winnaar gekend is. Klepschieten is een openluchtactiviteit, vandaar dat de competitie plaatsvindt van maart tot augustus."